Bubliny

Informace a rozhodování

Díky zajímavé diskusi s mým kamarádem (díky Tomáši), jsem si uvědomil, jak to je s informacemi a rozhodováním v dnešní době.

Dnešní doba na nás chrlí spoustu informací, fakt hodně ve srovnáni s dobou před 100lety, ale vlastně i mnohokrát větší je objem než před třeba 20 lety. Dalo by se říct, že jsme vystaveni informační explozi, na kterou úplně nejsme vycvičeni.

Rozhodování a informace

Jednoduché schéma, podle kterého fungujeme (ať už vědomě nebo s přispěním podvědomí, či intuice) :

Získáme informace => na základě jich se pak rozhodneme => potom přijímáme následky našich rozhodnutí => a zase vstřebáváme informace a tak pořád dokola. Je to část žití tady na zemi, které prostě takto máme díky svým lidským schopnostem a používáme je.

Před 30 lety

  • přečetli jsme si noviny
  • knížky odborné i neodborné
  • zeptali jsme se blízkých nebo spolupracovníků nebo na nás mluvili sami od sebe
  • dostávali jsme pohledy a dopisy
  • jezdili jsme navśtěvovat blízké dopravnímy prostředky nebo pěšky
  • Jo a byla televize a rádio – běžně docela velké předměty které díky tomu šly sledovat jen omezeně prostě do kapsy jste si televizi nevzali – byly i videa a kazeťáky, takže jsme si soukromě mohli pouštět nahrávky vícekrát za sebou. Pro nejvíce nadšené byla i výpočetní technika (v úplně jiné dimenzi, než ji známe dnes).

Před 100 lety

Pokud vezmeme dobu před 100 lety, tak ten poslední bod z předchozího odstavce můžeme škrtnout, prostě nebyla telka ani žádné jiné elekto-technikálie.

Informace dnes

Co máme dnes jako informační zdroje, čili prostředky k rozhodování?

  • papírové noviny čte málokdo, neboť to je zdroj pomalý a zastaralý
  • na knihy jsou čtečky, díky nim si ten text rychle proběhnem a vybereme si jen pro nás „informačně“ výživné pasáže. I když stále je stále hodně lidí, kteří si knihu rádi otevřou a přivoní ke klihu a tiskařské barvě a hltají písmenko za písmenkem.
  • bližní běžně kontaktujeme telefonem nebo pomocí videokonference, dokážema za den pohovořit s mnoha lidmi ze všech koutů světa
  • dopisy dostáváme již jen z úřadů. Kdy jste naposledy dostali nebo poslali pohled?
  • do Covid doby jsme se i docela navštěvovali, ale tipnul bych, že to teď dost polevilo
  • co se ale stalo za tu dobu s elektronicky dostupnými imformačními prostředky? Kromě televizí, audio souprav a dalších elektronických zařízení, které si vypínáme a zapínáme dle našeho uvážení nosíme u sebe neustále nejvíc nabytou informační „krabičku“ – mobilní telefon. Kromě toho, že nám může kdykoliv kdokoliv a odkudkoliv zavolat, nebo jinak komunikovat, nás nepřeržitě zásobuje informacemi všeho druhu a to nejen ty které zrovna chceme a potřebujeme, ale dostáváme obrovské množství informací, které do nás chce vpravit někdo jiný. Dokonce ta krabička pro nás optimalizuje informace. Načte všechny naše data, která dobrovolně o sobě sdílíme a pak optimalizované pro náš profil servíruje pod tlakem.

Nekritizuji tuto dobu, jen poukazuji na stav do kterého jsme se posunuli za těchto pár let.

Rozhodování a činy

A teď jsme u toho rozhodování. Rozhodnutí je čin, něco čím se činíme a tudíž budujeme, posouváme, objevujeme, tvoříme, ale i ničíme – je z toho vidět, že jsme a že po nás něco zůstává (a nebo nezůstává).

Už z výše uvedeného informačního konstatování je patrné, že dříve byl poměr informací k činu mnohem menší. Stačilo pár vstupů a hned jsme se rozhodli. A pak empiricky následkem svých činů jsme se po-učili. Dnes je to jiné, máme obrovsky velké množství informací, dokonce tak velké, že se vlastně ani nemusíme rozhodovat. Vlastně to díky těm informacím už víme a predikujeme, co by se stalo, kdybychom konali….už konat v rozhodnutí tím pádem nemusíme. Víme hned co je dobré a co špatné – kdo je dobrý a kdo špatný. Nemusíme ani hnout prstem a už to víme. Dokonce dostaneme díky vyladění našeho osobního profilu tu informaci, která je pro nás nejlepší, kdo je nejlepší a kdo ten špatný. Dalo by se říct, že se stáváme závislými na informacích, jako bychom bez nich ani nebyli.

Myslím, že dnešní doba má nepoměr informací a činů a tak nám nezbývá čas abychom konali a radši to všechno jen sledujeme.

Budu rád, když mi dolů do komentářů napíšete svoji zkušenost s informacemi a konáním ve Vašem životě. Krásné jaro přeji!

Podělte se o své myšlenky

X
X